Knitting on demand: Smart Industry verbind fashion, design en research

Afgelopen dinsdag – de zestiende februari – kwamen er in een fabriek in Haarlem twintig mensen bij elkaar, allen met vergelijkbare doelen. Het uitwisselen van kennis; het opdoen van nieuwe ideeën en het creëren van nieuwe wegen om in te slaan. Dit alles vond plaats bij Varitex; een bedrijf wat al gespecialiseerd is in het leveren van een ultra-gepersonaliseerd product vóórdat de term UPPS tot leven is geroepen. Varitex specialiseert zich in het produceren van op maat gemaakte steunkleding, en de kennis die zij hierbij opgedaan hebben wordt graag gedeeld. Ze waren hiermee een erg geschikte gastvrouw voor de kennissessie, die het thema ‘Knitting on demand’ had.

Productieleider Dave Bos liet tijdens de rondleiding zien dat Smart Industry bij Varitex al realiteit is. De volautomatische breimachines verwerken zonder tussenkomst van een werkvoorvoorbereider of programmeur honderden maatwerk kousen per dag. Vanuit de ‘ cockpit’ is het mogelijk de bezetting van machines gedetailleerd te bekijken, zowel van de machines in haarlem als bij het zusterbedrijf in Tsjechië.

UPPS zijn toepasbaar op allerlei verschillende vakgebieden, en op meerdere plaatsen binnen de ‘value chain’, en dat werd onderstreept door de opkomst op deze middag. Er heerst in de modewereld een brede interesse voor op maat gemaakt, slim breiwerk, maar ook nieuwe technieken zoals 3D-printen worden niet vergeten. Er werd al snel duidelijk dat er door de aanwezigen goed geëxperimenteerd werd met nieuwe (of vernieuwde) productietechnieken. Onder de aanwezigen bevonden zich mensen vanuit alle windrichtingen: modeontwerpers; textielfabrikanten, industrieel ontwerpers en onderzoekers.

3

Om zo snel mogelijk kennis te combineren en op nieuwe ideeën te komen, werden mensen van verschillende disciplines bij elkaar ingedeeld, om vervolgens te brainstormen over nieuwe mogelijkheden voor UPPS binnen de breisector. Dit leverde veel verschillende, verrassende resultaten op. Van ontwikkeling van stoffen die de huid ontlasten (medische sector), tot kledingstukken die gerecycled en opnieuw in elkaar gezet kunnen worden, er bleven weinig wegen onbetreden. Nu de eerste stappen zijn gezet, vormen zich ook nieuwe mogelijkheden; aan meerdere ideeën zal doorgewerkt worden door mensen van verschillende bedrijven.

Klinkt dit goed? Bent u geïnteresseerd geraakt in de UPPS, of zou u ook mensen uit verschillende vakgebieden bij elkaar willen zien ten behoeve van innovatie? Neem dan contact op!