Business met 3D printing: je gaat het pas zien als je het doorhebt

top-post5-436x280

Op woensdag 1 juni was ik op de 3D-printconference in Amsterdam, en daar waren weer veel innovaties te bewonderen. Voor mij een van de meest opvallende en belangrijkste: Carbon 3D-printing. Een 3D printer die in staat is om zonder lagen te printen, waarmee de materiaalkeuze aanzienlijk uitgebreid wordt.  

Dagelijks ontstaan er interessante nieuwe mogelijkheden door de ontwikkeling van nieuwe technieken en methoden. Echt interessant wordt echter pas als dit succesvol toegepast kan worden in oplossingen en producten voor mensen. Hier volgen een aantal voorbeelden van ondernemers die hebben kans gezien zo’n nieuwe mogelijkheid om te zetten in een veelbelovend businessplan.

Door Cees Hogendoorn

 

Sneller onderdelen leveren in een slechte infrastructuur.

Jasper Middendorp, Founder van de startup Reflow  liet ons de kansen van 3D-printen in de derde wereld zien. Door de matige infrastructuur (zowel fysiek als financieel) is het lastig om snel producten en onderdelen van ver te krijgen en dus is de lokale ‘handyman’ veel belangrijker. Met een 3D-printer wordt zijn gereedschapskist enorm uitgebreid.

https://www.kickstarter.com/projects/reflow/reflow-recycled-pet-filament-made-in-developing-re/description

 

Bril op maat voor een lagere prijs en zonder winkelbezoek

Tim Dassen van start-up Boulton Eyewear vertelde dat veel mensen moeite hebben een passende bril te vinden. Zelfs de strak in het (maat?)pak gestoken moderator moest bekennen dat hij tientallen slecht passende Chinese Ray-Ban kopieën versleet, omdat dure brillen hem toch niet pasten. Boulton maakt een 3D-model van je hoofd op basis van een serie foto’s die je zelf aanlevert. Dat model is de basis voor jouw bril op maat. Voor Tim is de kracht van 3D printen dat ieder product net iets anders kan zijn, waardoor hij maatwerk kan bieden zonder meerkosten.

Je gaat het pas zien als je het door hebt.

De oplossing van Boulton is kenmerkend voor veel nieuwe bedrijven die met geavanceerde technologie werken zoals 3D printen: je gaat het bijbehorende probleem pas zien als de oplossing aangedragen wordt. Denk hier bijvoorbeeld aan Exo-L (500.000 verzwikte enkels per jaar in Nederland), Mesh Lingerie (80% van de vrouwen draagt een verkeerde maat BH) of O4 rolstoelen (in één keer een passende rolstoel in plaats van in vijf keer ). Deze ondernemers weigeren te accepteren dat iets ’nu eenmaal’ zo is en zetten nieuwe technologie in om verrassende oplossingen te bieden.

 

We staan pas aan het begin

De combinatie van body scanning en sensoren, ICT en Advanced Manufacturing biedt ongekende mogelijkheden voor persoonlijke producten. Minder blessures, minder afval, goedkoper maatwerk; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar dan moet je de kans wel zien en weten wat er kan.

 

Wat gaat ú niet langer accepteren?

Herkent u dit? Ziet u gebruikers van persoonlijke producten zoals kleding, sport en medische producten die met ‘gedoe’ te maken omdat het nu eenmaal zo is? En wilt uw weten wat mogelijk is met technieken als body scanning, sensoren, 3D printen en andere vormen van Advanced Manufacturing? En hoe dat voor u gerealiseerd kan worden? Neem dan contact op met Fieldlab UPPS. We hebben een breed netwerk van kennis en financieringsmogelijkheden om u te helpen met uw persoonlijke product.