Nieuwe projecten gestart

Fieldlab UPPS is sinds kort gestart met een drietal nieuwe projecten! De looptijd van al deze projecten is zes maanden, dus resultaten zullen niet al te lang op zich laten wachten. Hieronder vind je een korte beschrijving van deze nieuwe projecten. Houd de site in de gaten voor updates!

1. Maat! maatbril

Made4Eyes B.V. (M4E) zet zich sinds 2015 in om brillen op maat te maken m.b.v. 3D scan en 3D print technologie. Begin 2019 lanceerde M4E het merk Maat!, gericht op mensen die geen standaard gezichtsvorm hebben. Dit zijn vaak mensen met een medische aandoening, zoals Downsyndroom, meervoudig ernstig beperkten, mensen met een schedelaandoening of andere aandoeningen.

Na anderhalf jaar blijkt dat er op twee gebieden verbetering moet komen. Ten eerste blijkt stilzitten voor de gebruikersgroep vaak een probleem en zullen door Fieldlab en M4E de mogelijkheden van een instant-3D scanner worden onderzocht. Daarnaast blijkt de fitting van de pootjes van de bril niet altijd juist bij sterk afwijkende hoofdvormen. Hiervoor gaat Fieldlab bijdragen aan de personalisatie van de bril pootjes op basis van persoonlijke input.

Maat! gezicht scan met tablet

2. Maatpakken van 3D scans

The Makers is een B2B bedrijf dat maatwerk pakken levert aan retailers. Vanwege de stijgende vraag naar maatpakken wil The Makers zijn aanbod gaan vergroten en hierbij het proces verbeteren. Samen met Fieldlab wil The Makers onderzoeken of het afnemen van lichaamsmaten m.b.v. 3D body scans het handmatig opnemen van maten kan vervangen om hiermee het proces te versnellen en eventueel de nodige aanpassingen kan voorkomen. Ook wil het bedrijf onderzoeken hoe de klant interactie verbeterd kan worden met behulp van moderne user interface design en digitale voorkeurs opties.

Traditioneel aanmeten van pakken

3. Polsbrace voor professionele keepers

Voetbal is een van de meest gespeelde sporten op de wereld en bestaat al erg lang. Het spel wordt alleen steeds intensiever, met schoten op doel die een snelheid kunnen bereiken van wel 200 km/h. Dit heeft tot gevolg dat keepers steeds vaker last hebben van pols en vinger blessures. Het gebruik van tape wordt bijna standaard gebruikt, maar dit is is erg kost-en milieu onvriendelijk bij dagelijks gebruik, zoals bij professionele keepers. Een polsbrace zou een betere oplossing zijn, maar deze passen niet onder de keepers handschoenen.

In samenwerking met professionele keeper Norbert Alblas (NEC), gaat Fieldlab zich richten op het personaliseren van een pols brace voor professionele keepers. Hierin wordt onderzocht hoe de mobilisatie van de pols moeten worden ondersteund en hoe dit gedragen kan worden in combinatie met handschoenen. Ook wordt gekeken naar personalisatie op basis van verschillende blessures.

Norbert Alblas during his time with A.F.C. Ajax

4. Lingerie avatars

Samen met het mode- en innovatiebedrijf HYPERcurve Studio, gevestigd in Brussel, gaat het Fieldlab UPPS onderzoek doen naar toekomstperspectieven van het lingerie ontwerpproces. Het ontwerpproces in de fashion industrie is vaak nog steeds erg traditioneel, wat inhoudt dat beha’s veelal gemaakt worden aan de hand van onrealistische paspoppen en het principe ‘trial and error’ zorgt voor vele iteraties in sample testing. Dit kan beter, dacht Rosa Kramer, oprichter van HYPERcurve studio. Met behulp van nieuwste 3D scanning technieken wordt gewerkt aan een innovatieve tool om op een slimmere en snellere manier tot perfecte pasvormen te komen.

Huidige standaard mannequin