VERSLAG VIERDE MEET UPPS

Op 21 juni vond vanuit de studio van de faculteit Industrieel Ontwerpen de vierde aflevering van MeetUPPS plaats, welke is bezocht door 35 deelnemers. Deze keer hadden we acht sprekers, die elk een pitch hielden over hun UPPS-project in vier verschillende domeinen: mode, gezondheid, sport en veiligheid. In het tweede deel van het evenement was er een mogelijkheid voor nieuwe bedrijven om hun projectidee te pitchen, om in te dienen voor de volgende ronde van projecten. We sloten het evenement af met breakout-sessies, voor elk nieuw bedrijf om hun project te bespreken met een van onze Fieldlab UPPS-experts. Al met al een zeer inspirerende en productieve middag!

Vierde Meet UPPS – 21 juni 2021

Hier onder leest u een korte samenvatting van de sprekers. Binnenkort leest u op onze website meer over de afgeronde projecten.

Mode

Maartje Boer presenteerde als eerste haar project over gepersonaliseerde knitwear met het bedrijf STRIKKS. Dit bedrijf werkt al met maatwerk van gebreide items en een interactieve virtuele paservaring, waarbij een geselecteerd item op een witte paspop wordt geprojecteerd. Deze ervaring is echter zeer beperkt in maatvoering en persoonlijke pasvorm. Maartje ontwierp een winkelervaring met behulp van nieuwe virtuele fitting software.

Als tweede presenteerde Rosa Kramer het project dat ze met haar bedrijf HYPERcurve bij Fieldlab doet. Het Fieldlab project richt zich op het verkorten van de ontwerp-cyclus voor nieuwe lingerie items, door gebruik te maken van 3D-ontwerp- en pastechnieken. Om dit te bereiken, is een nauwkeuriger en aanpasbaar digitaal model gemaakt dat rekening houdt met vormvariatie en het effect van de beugel op de pasvorm.

Pitch van HYPERcurve

Gezondheid

Renée Hovenier presenteerde vanuit het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) hun Fieldlab-project over gepersonaliseerde beademingsmaskers voor kinderen op de Intensive Care afdeling. Omdat standaard beademingsmaskers vaak niet goed passen, zijn artsen genoodzaakt om invasieve beademingstechnieken toe te passen, wat niet gewenst is. Met behulp van 3D-gezichtsscans kan voor elk kind een masker worden ge3D-print. De eerste prototypes zijn getest op testhoofden en een longsimulator. Dit project zal zich voortzetten na deze Fieldlab samenwerking.

Jan Berend Zweerts en Yaman Gupta presenteerden vervolgens hun project voor Maatbril, een bedrijf dat gepersonaliseerde brillen maakt voor mensen met unieke hoofdvormen, zoals mensen met het syndroom van Down. Binnen Fieldlab voerden ze een vormanalyse uit van het gebied achter het oor en creëerden ze een 3D-hoofdscanner waarmee operators een directe en nauwkeurige scan kunnen maken met een lage interactie-impact voor de klant.

Pitch van Maatbril

Van studio Tjelp Design vertelde Anna Ruiter over haar Fieldlab-project over gepersonaliseerde, esthetische splint-ringen. Ze zijn bezig met het maken van een parametrisch model van een ring, dat kan worden gepersonaliseerd op basis van een unieke vinger geometrie.

Sport

Norbert Alblas, profkeeper bij voetbalclub N.E.C. Nijmegen, presenteerde zijn project over een gepersonaliseerde polsbeschermer voor keepers, om het aantal overbelastingsblessures te verminderen.

Veiligheid

Nuno Pires van het Zwitserse bedrijf Geosatis presenteerde afsluitend een project over hun enkelbanden voor detentie-monitoring. Samen met de Fieldlab-onderzoekers bouwden ze een computermodel om de ideale verdeling van maatafmetingen te bepalen, gebruikmakend van een database van meer dan 2000 enkelscans uit de gebruikerspopulatie.

Pitch van Geosatis

Toekomstige stappen van Fieldlab UPPS

Na de pitches van de lopende Fieldlab-projecten waren er vier pitches voor nieuwe projectvoorstellen. In break-out-sessies hebben we met elk bedrijf ‘speed date’-sessies gehouden om hun ideeën en onze eerste input te bespreken. De oproep voor nieuwe projecten is al geopend en inzendingen zullen worden beoordeeld en gehonoreerd in volgorde van binnenkomst. De deadline voor indiening is 31 december 2021. Naar verwachting zullen we ongeveer 4-5 nieuwe projecten honoreren en de eerste zal starten in de zomer van 2021.