Ontwerp van een polsbrace voor professionele keepers

Norbert Alblas, professionele keeper en initiatiefnemer van dit project

Partner: Orbie B.V.

Aanleiding

Overstrekking van de pols is een veelvoorkomende oorzaak van blessures bij professionele voetbalkeepers. Dit is de reden dat veel keepers sporttape gebruiken om hun polsbewegingen te beperken. Aan de andere kant moeten de polsen zeer mobiel zijn om goed te kunnen presteren. Daarom lijkt het tegenstrijdig om een ​​product te maken dat hun polsbewegingen beperkt. Een van de uitdagingen voor een geschikt alternatief is het vinden van een balans tussen het toestaan ​​van de juiste soort beweging, zodat de keeper de bal nauwkeurig en effectief kan stoppen, terwijl de verkeerde soort beweging wordt afgeremd, wat kan leiden tot letsel aan de pols.

Probleemstelling

De kern van het onderzoek was om te kijken welke factoren blessures kunnen veroorzaken, namelijk overstrekking van de gewrichten, hoge krachten of hoge versnellingen van de gewrichten, en het verminderen van de impact van deze factoren. Bij het ontwerpen van een wearable zijn echter ook enkele andere factoren belangrijk:

Iedere keeper heeft andere handen en vooral keepers kunnen onderliggende blessures hebben die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij polsondersteuning. Een gepersonaliseerd product zou voor betere ondersteuning en verplaatsbaarheid kunnen zorgen.

Omdat tapen een behoorlijke hoeveelheid tijd kost om correct aan te brengen, is het creëren van een gebruiksvriendelijk en draagbaar product een must. Daarnaast moet de polsbeschermer onder de meeste keepershandschoenen passen.

Ten slotte geven professionele keepers de prioriteit aan prestaties. Kosten spelen dus een minder grote rol als het product goed presteert. Het product moet echter op de een of andere manier kunnen concurreren met de kosten van tape gedurende een bepaalde periode. Bovendien zou de polsbeschermer een duurzamer alternatief kunnen zijn voor tapen.

Alles tezamen, is de onderzoeksvraag gedefinieerd als:

“hoe ontwerp je een polsbeschermer voor professionele keepers die rekening houdt met context en individuele variaties?”

Het doel van het project was om een ​​sterke, comfortabele en betrouwbare polsbeschermer te ontwerpen voor de professionele keeper, die ze onder hun keepershandschoenen kunnen dragen, als alternatief voor tape. De polsbeschermer moet een minimale invloed hebben op de prestaties van de keeper. Ten slotte kan de polsbeschermer eventueel gepersonaliseerd worden voor de keeper.

Activiteiten en taakverdeling

Het Fieldlab UPPS-project bestond uit twee opeenvolgende trajecten. Het begon met een afstudeerproject van student Noor Aberle, waarin een concept werd ontworpen op basis van interviews (atleten & handtherapeuten), observaties, literatuuronderzoek en tests. Die tests zijn uitgevoerd met de keepers van voetbalclub N.E.C.. Het ontwerp omvat een specifieke ondersteuningsmethode, gebaseerd op de indeuking van beschermingsstukken, gepositioneerd op de rug van de hand, waarbij de voorkant vrij blijft om ultiem balcontact te kunnen behouden. Na validatie werd het prototype beoordeeld als een brace met grote functionaliteit en bewegingsvrijheid waar gewenst, waardoor het beter is dan welke brace dan ook op de markt.

Concept design van afstudeerproject van Noor Aberle
Goniometer tests met keepers van voetbalclub N.E.C

Na het afstudeerproject heeft een groep van 5 studenten het project opgepakt in het vak Advanced Embodiment Design, om het concept verder te ontwikkelen. In dit project verbeterden ze de ervaring van het aan- en uittrekken, optimaliseerden ze de materialen en verbeterden ze de beschermende laag op de rug nog verder. Dit prototype is momenteel onder embargo wegens succes na validatie. Daarom kunnen er geen illustraties worden gedeeld.

Kennisontwikkeling & deling

Dit project heeft grote stappen gezet in het ontwerp en de ontwikkeling van een polsbeschermer. Door twee opeenvolgende studentenprojecten heeft het concept vele iteratiestappen doorlopen, waaronder uitgebreide onderzoeksactiviteiten. De afstudeerscriptie werd publiekelijk gepresenteerd door Noor Aberle en later door Norbert Alblas in het Meet UPPS event. De laatste ontwikkelingen kunnen vanwege het embargo niet openbaar worden gemaakt.