Een sporthelm op basis van 3D data

EGG

Om de juiste bescherming te bieden en tegelijkertijd comfortabel te zijn moeten helmen goed passen, zonder te klemmen of los te komen. Maar niet alle hoofden zijn gelijk. Sommige delen van het hoofd variëren enorm tussen verschillende mensen. Door het analyseren van een antropometrische database is bekeken waar deze plekken zitten en wordt een helm ontworpen die rekening houdt met de spreiding in maten.

  • Met een antropometrische database kunnen hoofden worden vergeleken
  • Met een parametrisch model kan de data worden geanalyseerd en worden bepaald op welke plekken de afwijking het grootst is
  • Met een modelleerprogramma kan een schuimlaag worden ontworpen in de helm die hier rekening mee houdt.

Benieuwd wat het Fieldlab UPPS voor u kan betekenen?

Een helm met slim schuim

Een helm met slim schuim

Een helm met slim schuim

Ontwerp stappen

Een afstudeerder van de TU Delft heeft voor het bedrijf EGG een groot aantal afmetingen van hoofden geanalyseerd. Door de data te vergelijken met een parametrisch model is een aantal cruciale plekken bepaald waar extra schokdemping in de helm nodig is. Op basis van deze informatie is de fietshelm ontworpen. Dit is een goed voorbeeld van wat een antropometrische database voor een UPPS kan betekenen.

Author: Van Seggelen, S.W.H.  Contributors: Molenbroek, J.F.M. (mentor), De Smit, A. (mentor), Dekker, L. (mentor) , Heusschen, C. (mentor)