Instelbaar materiaal verandert van grootte, volume en vorm

Harvard onderzoekers aan John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences hebben een nieuw type opvouwbaar materiaal, dat instelbaar en zelf-bedienend is, ontwikkeld. Het materiaal, dat in staat is om van grootte, volume en vorm te veranderen, kan het gewicht van een olifant dragen zonder te breken wanneer het helemaal platgedrukt is.

top-post10-436x280

De origami structuur, die onder leiding van professor Katia Bertoldi werd ontwikkeld, is gemaakt van geëxtrudeerde kubussen met 24 vlakken en 36 randen. Het team demonstreerde de kubus door het in verschillende vormen te laten veranderen. Dit gebeurt door het vouwen van specifieke randen. Het project maakt gebruik van geïntegreerde pneumatische (lucht) aandrijvers die programmeerbaar zijn.

Om het project nog verder te profileren, sloten de ingenieurs 64 cellen op elkaar aan om een kubus te creëren die in staat is te groeien en krimpen. Het verandert ook de stijfheid, waardoor het zeer buigzaam of zeer stijf kan zijn ondanks een identiek ontwerp. De implicaties van dit flexibele materiaal spreiden zich over verschillende markten, waaronder architectuur en productie. De transformeerbare structuren zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor draagbare tenten, adaptieve gevels of uitschuifbare daken. Lees meer…

Video

Bron: Designboom, Click NL