Infinite socket: modulaire stompkoker voor het been

screenshot-infinitesocket-croppedMet de Infinite Socket hebben de makers – Lim Innovations uit San Francisco – een grensverleggend product op de markt gebracht. De modulaire, 3D-geprinte stompkoker is radicaal anders dan traditionele ontwerpen én heeft een sneller aanmeetproces.
lim-infinite-socket-1-1200x691infinite-socket-glamour-shot-5-1200x675

De vervaardiging van stompkokers en het op maat maken ervan is al sinds jaar en dag een complex proces. Voor een goede werking van de prothese moet stompkoker nauw op het lichaam aansluiten, en omdat elk been anders is wordt ook elke koker apart vervaardigd. In traditionele ontwerpen wordt de anatomie van de stomp met behulp van gipsmallen in kaart gebracht, waarna er met de hand een stompkoker vervaardigd wordt uit inflexibele materialen. Hoewel de koker dan anatomisch aansluit op het been, zal het zich niet naar het been vormen bij beweging, en kan het niet meer gebruikt worden als het lichaam van de gebruiker verandert (door bijvoorbeeld gewichtsverlies).

De kracht van de Infinite Socket is dat het wél rekening houdt met veranderingen van het lichaam. De hoofdstructuur bestaat uit vier thermoplastische spijlen van koolstofvezel, welke met elkaar verbonden zijn door een distale plaat. Hieraan wordt ook de prothese bevestigd. Omdat de spijlen van thermoplastisch koolstofvezel gemaakt zijn, kunnen ze meerdere keren verhit en vervormd worden. Dit zorgt ervoor dat ze niet
alleen massa geproduceerd kunnen worden, maar ook aangepast kunnen worden aan het veranderende lichaam van de gebruiker. Aan de bovenkant worden de spijlen bij elkaar gehouden door een zachte rand, waarmee de gebruiker de mogelijkheid heeft de koker strakker of losser maken.

Naast een nieuw ontwerp, is bij de Infinite Socket ook de manier van opmeten anders. Dit wordt namelijk met behulp van 3D-scanners gedaan, wat het proces aanzienlijk versnelt.

Kijk voor meer informatie op http://www.liminnovations.com/products/infinite-socket/